A természet arany titka, avagy mire képes a kurkuma
Az aranyszínű kurkuma nem csupán egy egyszerű fűszer, hanem egy rendkívül értékes gyógynövény is. Az európaiak számára, ezt a Délkelet-Ázsiából származó növényt, Carl von Linné svéd természettudós a 18. században fedezte fel és curcuma longának, azaz sárga gyökérnek nevezte el.
Az élelmiszeripar gyakran alkalmazza, ahol a nem túl elegáns E100 névre hallgat. Ma már tudjuk, hogy a kurkuma jóval többre képes, mint csupán ízesíteni és színezni az ételeinket. A magyar konyhákban fűszerként még nem annyira elterjedt, azonban egyre többen kezdik használni ezt az élénksárga, különleges aromájú, egészséget támogató fűszert és tudatosan beépítik a napi táplálkozásunkba.
Az indiai népgyógyászat már évezredek óta ismeri.
Elfogyasztva segít különböző fájdalmak enyhítésében, aktív szerepet játszik a különböző fertőzések leküzdésében, fájdalomcsillapítóként és gyulladásgátlóként hat az izmokra és ízületekre.
Szabályozza a faggyúmirigyek működését, fokozza a vérkeringést és támogatja a kollagén termelődést.
Emellett a kurkuma segíthet a felfúvódások, bélgörcsök és a túlzott zsíros ételek elfogyasztása okozta panaszok enyhítésében.
Külsőleg alkalmazva gyógyítja a bőrsérüléseket, például égési sebeket, csípéseket és horzsolásokat.
Az indiaiak azt tartják, hogy a kurkuma megfiatalítja a testet, szépíti és tisztítja a bőrt. Az esküvőkre készülő indiai menyasszonyok és vőlegények arcát kurkumával kenik be, hogy boldogan és jó egészségben élhessék meg házasságukat.
Az elmúlt években több száz tudományos cikk foglalkozott a kurkuma gyönyörű aranysárga színét adó pigmentjével a kurkuminnal.
Ötvennél is több klinikai vizsgálatban tesztelték és megállapításra került, hogy segítség lehet a különböző rákos betegségek megelőzésében vagy kezelésében, segíti a műtét utáni felépülést és a reumás izületi gyulladások is eredményesen kezelhetőek a segítségével. Újabb kutatások szerint a kurkumin antidepresszáns hatású.
Dr. Michael Greger, orvos, író és nemzetközileg elismert táplálkozástudományi, élelmiszer-biztonsági és közegészségügyi előadó, „Hogy ne halj meg” című könyvében azt állítja, hogy a kurkuma az egyik leghatékonyabb természetes, rákellenes élelmiszer. Dr. Greger napi fogyasztásra negyed teáskanálnyi kurkumát ajánl, és azt javasolja, hogy inkább a teljes fűszert válasszuk, mint a kurkumint tartalmazó étrend kiegészítő tablettákat.
Fontos megjegyezni, hogy bár a kurkumin a kurkuma egyik legfontosabb összetevője, nem egyenlő a kurkumával. Gyakran tévesen azt gondolják, hogy csak az az egyetlen hatóanyaga van, és ha izolálják és tablettákba sűrítik, ugyanazt a hatást fogják kiváltani, mint a teljes értékű fűszer fogyasztásával. A kurkumin kapszulák használata gyakran drágább megoldás, és a tablettákban található kurkumin adagja gyakran magasabb, különösen akkor, ha fekete borsot is hozzáadnak. A feketeborsban található piperin gátolja a kurkumin lebontását, így magasabb szintű kurkuminhoz jutunk, ami potenciálisan károsíthatja a DNS-t.
Mikor nem javasolt a kurkuma fogyasztása?
Fontos tudni, hogy vannak olyan esetek, amikor nem javasolt kurkumát fogyasztani. Például ha valakinek epeköve van, a kurkuma fájdalmat okozhat, mivel megmozgathatja az epehólyagot és megakadályozhatja az epe felépülését.
Nyersen vagy főzve?
A főzött és nyers kurkuma eltérő tulajdonságokkal rendelkezik. A főzött kurkuma jobban védi a DNS-t, kiválóan használható levesekben, köretek vagy sültek készítésénél. A nyers kurkumának erős gyulladáscsökkentő hatása lehet, ideális választás lehet szendvicsekhez, szószokhoz és italokhoz.
Mennyi az annyi?
A mai ismeretek szerint a kurkuma napi fogyasztása nagyon előnyös lehet az egészségünk szempontjából. A javasolt napi adag egy negyed teáskanálnyi fűszer, amelyet könnyedén beépíthetünk étrendünkbe. A kurkuma, az aranyszínű fűszer, magában hordozza az ízületekre gyakorolt gyógyító hatását.
Egy szuper recept
Arany tej
Az ayurvédikus gyógyászatban ismert kurkumás arany tejet a nyugtató hatása miatt Indiában lefekvés előtt fogyasztják.
Amellett, hogy rendkívül ízletes, segíti az emésztést, az összetevők antioxidáns hatásai megvédenek az oxidatív stressz káros hatásaitól és az öregedési folyamatokat is lassítják.
Hozzávalók:
400ml tej (tehéntej vagy bármilyen növényi tej)
1 teáskanál őrölt kurkuma
1 csipet őrölt fahéj
¼ teáskanál frissen reszelt gyömbér vagy fél teáskanál őrölt gyömbér
1 késhegynyi őrölt fekete bors
1 teáskanál méz
Egy kis lábosban közepes hőmérsékletűre melegítsd fel a tejet. (Ne hagyd forrni.)
Add hozzá a kurkumaport, és a többi alapanyagot, majd keverd el alaposan, hogy ne legyenek benne csomók.
Egy-két percig főzd tovább, majd vedd le a tűzről.
Szűrd át egy szűrőn, hogy eltávolítsd a nagyobb gyömbér darabokat.
Töltsd a kurkumás tejet csészékbe vagy bögrébe, és tálald még melegen.
Élvezd az arany tej finom, kellemesen fűszeres ízét és a kurkuma jótékony hatásait.
Egészségedre!