Meddig élhetünk?

Hogyan hatnak a telomerek az emberi élet hosszára?

Az öröklét, az örök fiatalság utáni vágy minden emberi lélek mélyén ott lappang. Természetesen nem csak hosszú életet kívánunk magunknak, hanem testi, lelki és szellemi szempontból is teljesen egészségesek, fittek szeretnénk maradni.

idős pár

Napjainkban, Európában egyre többen élik meg a 80 éves kort. Sajnos a hosszabb élet nem mindig párosul egészséggel. A legtöbben addig nem foglakoznak azzal, hogy mi zajlik a szervezetükben, amíg nem kapnak egy olyan diagnózist, ami sokkolja őket. Sokaknál már az ötvenes éveikben megjelenik az elhízás, magas vérnyomás, szívbetegség, cukorbetegség, rák, továbbá mozgásszervi problémákkal és más krónikus betegségekkel küzdenek.

Egyes természeti népek pl. Japánban az Okinawa szigetén élők, Himalájában a serpák, Közép-Mexikóban az otomi indiánok, Pakisztán É-i részén a hunzák esetében megfigyelték, hogy igen magas a jó egészségnek örvendő 90-100 év felettiek aránya. Táplálkozásukban jellemzően a növényi alapú étrendet részesítik előnyben, melyet mértéktartó életmóddal és aktív testmozgással párosítanak.

sherpa

Miért öregszünk? Mik azok a telomerek?

Az egészségtelen táplálkozás, mozgásszegény életmód, az állandó stressz következtében kialakuló oxidatív stressz és krónikus gyulladások, elősegítik az öregedési folyamatokkal kapcsolatos változásokat, amelyek ráncokat, barna foltokat, memóriaveszteséget és más szervi problémákat eredményezhetnek.

kövér, mozgásszegény

Dr. Elizabeth Blackburn telomerekkel kapcsolatos kutatásai során felfedezte, az öregedés lassító telomeráz enzimet, melyért 2009-ben Nobel díjat kapott. Ez az enzim a DNS megrövidülés ellen hat, képes fenntartani a kromoszómák végeinek épségét és kijavítani a hibákat.

Kaliforniában él egy 4800 éves szálkásfenyő, amely jelenleg a Földünkön található legidősebb fa. A tudósok e hosszú élettartamot a fenyő gyökerében lévő telomeráz enzimnek tulajdonították.

Ez az enzim az emberi sejtekben is megtalálható. Minden sejtünkben kromoszómákká tekeredve 46 DNS köteg van. Minden kromoszóma csúcsán egy, a cipőfűző végén lévő műanyag védőrészhez hasonlítható telomer helyezkedik el. Feladata, hogy osztódáskor megakadályozza, az értékes információkat tartalmazó DNS állomány sérülését.  Kimutatták, hogy összefüggés van a telomerek hossza és a biológiai életkor között.

telomer

A telomereket találóan az „élet kanócaként” is emlegetik, hiszen születésünktől fogva hosszuk minden sejtosztódás során rövidül. Amikor a telomer túl röviddé válik, és a sejt már nem képes osztódni, az élet véget ér.

Egyes kutatások kimutatták, hogy a krónikus stressznek kitett, a túlsúlyos, és az erősen dohányzó emberek telomerjei jóval rövidebbek, a hasonló korú társaikénál.

Más kutatások megállapították, hogy ez a folyamat életmódváltozással lassítható, sőt visszafordítható.

Hogyan fokozható az öregedést lassító telomeráz enzim aktivitása?

Dr. Dean Ornish és Elizabeth Blacburn kutatásának köszönhetően kiderült, hogy megfelelő életmóddal az emberi szervezet öregedése lassítható.

Klinikai vizsgálatokkal bizonyították, hogy már három hónap intenzív életmódváltással lassítható a sejtek öregedése, a telomeráz enzim aktivitás növekedésével, amely akár a 30%-ot is elérheti.

A Dr. Ornish nevével fémjelzett életmódváltásnak 4 alapeleme volt.

1.Táplálkozás: zsírszegény lakto-ovo vegetáriánus diéta (húst, halat nem fogyasztanak tejterméket és tojást igen)

lacto-ovo menü
  1. Rendszeres testmozgás, ami leginkább aerob mozgásformákkal valósult meg (gyaloglás, futás, kerékpározás, úszás)
  2. Stresszkezelés (relaxáció, légző gyakorlatok, meditáció)
  3. Támogató csoportban történő beszélgetés (a klinikai vizsgálatokban résztvevők, ekkor beszélgethettek az érzéseikről és a nehézségeikről)
csoportos beszélgetés

A telomeráz rendszer működése rendkívül érzékeny különböző betegségeket is okozhat, ha alul vagy túlműködik. Sokan úgy gondolták, hogy ha a telomeráz enzim aktivitása növekszik, akkor a rák kockázata is emelkedhet. Dr. Ornish és segítői az étrenddel és életmódváltozással megállította és visszafordította a rák progresszióját.

Hogyan maradhatunk egészségesek idős korunkra?

Fontos az egészséges testsúly fenntartása, amiben elsődleges szerepe van a táplálkozásnak és a mozgásnak.

– A rendszeres napi testmozgás (legalább 30perc) ami növeli a pulzust, emeli a légzésszámot, jótékony hatással bír. (pl. kocogás, gyors séta, tánc, kerékpározása)

futó nő

– Egészséges étrend. Telomervédők az antioxidánsokban gazdag zöldségek, gyümölcsök. A telomereket a szénsavas és cukrozott üdítőitalok, húsok, tejtermékek, finomított gabonafélék viszont rövidítik.

táplálkozás

– Megfelelő mennyiségű és minőségű éjszakai pihenés. 

– Káros szenvedélyek, alkohol, dohányzás elkerülése. 

Rendszeres egészségügyi vizsgálatok, szűrések igénybevétele. 

Mentális egészség fenntartása. Érdemes naponta legalább 10-15 percet feszültségoldásra szánnunk, meditáció, légző gyakorlatok, vagy egy kellemes séta formájában. Fontos, az énidő bevezetése, azaz hetente többször olyan dolgot csináljunk, ami örömet okoz számunkra.

relax

Összességében, egészségünk fenntartásának a kulcsa nem egyetlen tényező, hanem tudatos és állandó figyelem az életmódbeli szokásainkra.

A megfelelő táplálkozás, a rendszeres testmozgás, a szellemi aktivitás, a stressz kezelése, az egészséges kapcsolatok fenntartása, a káros szokások elkerülése, a jó alvásminőség és a különböző egészségügyi szűrővizsgálatokon való részvétel mind, mind hozzájárul ahhoz, hogy életünk minden szakaszában tudatosan gondoskodjunk magunkról és élvezzük az egészséges, boldog éveket.