Izomgörcs – A fájdalmas összehúzódások, amelyek megkeseríthetik az életedet

Egy nő ülve símogatja izomgörcsös vádliját

Az izomgörcsök kialakulásánsk okai

A különböző testrészeinken – a lábakban, lábujjakban, az ujjakban, derék tájon- jelentkező kellemetlen izomgörcsökkel szinte már mindenki találkozott.

Ezek az éles, fájdalmas összehúzódások az izomzatban néhány másodperctől akár néhány percig is eltarthatnak.

Okai sokfélék lehetnek, szerencsére egy kis odafigyeléssel és egyszerű otthoni praktikákkal enyhíthetőek.

Az izomgörcsök leggyakoribb oka a túlterhelés, a stressz, az alváshiány, a dehidratáltság, a hiányos táplálkozás és a különböző betegségek.

Amikor a stressz által az idegrendszerünk állandóan aktiválva van, a túlzott feszültség miatt létrejött izomgörcsök mellett az izmok szokatlanul merevvé válhatnak, aminek következményeként a mozgás kellemetlen vagy fájdalmas lehet.

A görcsök gyakran jelentkezhetnek az éjszakai pihenés során is, amikor az izmok sokáig mozdulatlanok és nem kapnak elegendő vérellátást.

Túlterhelődhetnek izmaink például egy edzés után is, ha nem megfelelően nyújtjuk le őket, vagy ha egy adott pozícióban hosszabb ideig mozdulatlanul ülünk vagy állunk, ilyenkor  az izomrostok fájdalmasan összezsugorodhatnak.

Mivel a víz és az elektrolitok fontos szerepet játszanak az izomzat működésében, ha kevés folyadékot fogyasztunk, az izmokban lévő elektrolitok szintje csökkenhet, ami szintén izom összehúzódásokhoz vezethet.

A hiányos táplálkozás során kialakuló magnézium és kalcium hiánya is befolyásolhatja az izmok működését.

Egyes gyógyszerek is szerepelhetnek az okok között, mint például a diuretikumok (vízhajtó), szívgyógyszerek vagy koleszterincsökkentők.

Izomgörcsök kezelése

Az izomgörcsök kezelése számos módon történhet. Az otthoni kezelések közé tartozik az érintett izom nyújtása, az izmokat ellazító meleg vagy hideg borogatás használata, továbbá sokat javíthat a helyzeten a megfelelő pihenés, a stressz kezelése. Az elegendő folyadékbevitel és az elektrolitok fogyasztása is segíthet a tünetek enyhítésében.

Izomgörcs ellazítása masszázzsal

A masszázs egy hatékony természetes módja az izomgörcsök enyhítésének.

A kezelés során alkalmazott természetes olajok, krémek és kivitelezett technikák segítenek az izomzat ellazításában és a fájdalom csillapításában.

A masszázs nyugtató hatása oldja a stresszt, továbbá élénkíti a vér- és nyirokkeringést, amely elősegíti az oxigénben és tápanyagban gazdag vér izmokhoz való jutását, és a felesleges salakanyagok elszállítását így járulva hozzá a regenerációhoz és a gyógyuláshoz.