A szék fogságában

Minden nap 8-10 órát ülve töltesz egy irodában, miközben a számítógép monitorját figyeled és az ujjaiddal folyamatosan a billentyűzet betűin zongorázol?

Akkor biztosan tudod, hogy előbb-utóbb nagy esélyed van arra, hogy krónikus mozgásszervi problémák alakuljanak ki nálad is.

Az ülőmunka rejtett kockázatai

Egy stresszes, hosszú irodai nap után, a nyakizmok túlzott feszülése és letapadása következményeként talán Te is tapasztaltál már magadon nyakmerevséget, nyakfájdalmat. Ilyenkor az izmok merev összehúzódása miatt a fájdalom kisugározhat a fejbe, a hátba és a karokba is.

Irodában ülő nő maszírozza a nyakát

Az emberi test nem mozdulatlanságra, hanem folyamatos mozgásra lett kitalálva. Azonban sokan rákényszerülnek, hogy a munkahelyükön hosszú órákat töltsenek el ülve, ami szervezetüknek jelentős statikai megterhelést jelent.

Amikor folyamatosan ülünk, a gerincünkre nagy nyomás nehezedik. Ilyenkor az álláshoz képest majdnem kétszeresen terhelődnek a porckorongok.

Ebben, a szinte mozdulatlan helyzetben az előre billenő fej és vállak miatt jelentős súly kerül előre. Így a nyaki szakaszon az izmok összehúzódnak, megfeszülnek, ezáltal fokozódik a nyaki gerinc görbülete. A vállak előreesésével a mellizmok megrövidülnek, zsugorodnak.

Az egyensúlyi állapotot a gerinc csak úgy tudja megtartani, ha a háti szakasz görbületét fokozza, melynek hatására a háti szakaszon az izmok kinyúlnak és túlfeszülnek.

A sok ülés káros hatással van a gerinc melletti izmokra, ízületekre és porcokra, ami idővel mozgás beszűkülést és tartós fájdalmat okozhat.

A túlterhelés miatt az izmokban fájdalmas izomcsomók jelennek meg, a szövetek keringése és anyagcseréje is romlik.

Az ülőmunkával járó mozgáshiány, a romló testtartás következtében kialakuló problémákban nemcsak a mozgásszerveink érintettek. A gerincproblémák mellett, növelheti az elhízás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a szívinfarktus, az agyvérzés, az emésztőrendszeri és a mentális problémák kockázatát.

Irodában tornázik egy nő

Mit tegyen, aki ülő munkát végez?

Az ülőmunkát végzőknek a szakemberek általában azt tanácsolják, hogy óránként néhány percre álljanak fel és jól mozogassák át magukat. Ez segíti a vérkeringést, lazítja az izmokat és csökkenti az ülés okozta terhelést az izomzaton és csontokon.

A megfelelő működéshez az izmoknak összehúzódásra, a szalagoknak, inaknak feszülésre, a csontoknak nyomásra van szükségük, ezért lényeges, hogy legalább 30 perc rendszeres testmozgást építsünk be a mindennapjainkba. Fontos, hogy mindenki a saját testi állapotának és igényeinek megfelelő mozgásformát válasszon.

Két nő fut az erdőben

Az úszás, átmozgató torna, tempós gyaloglás, kocogás vagy kerékpározás, mind olyan tevékenységek, melyek nem csak a stresszintünket csökkentik és az egészségügyi állapotunkat javítják. A felszabaduló endorfinok pozitív hatása révén hatással vannak az általános jóllétünkre és a mentális egészségünkre is.

A gyakori testmozgás gyakorlása mellett érdemes a rendszeres masszázst is beiktatni az életünkbe, mely egy hatékony megoldás a későbbiekben kialakuló mozgásszervi betegségek megelőzésére, illetve a már kialakult panaszok enyhítésére.

Egy nőnek a vállát maszírozzák

Miben fogod érezni a rendszeres masszázs hatását?

  • Segíti az izmok ellazulását, csökkenti a felgyülemlett feszültséget, a hát-, nyak-, és váll fájdalmakat ,
  • serkenti a vérkeringést, ezáltal több oxigén és tápanyag jut az izmokhoz, segítve a regenerációjukat, fokozza az izomtónust és a teljesítményt,
  • enyhíti a fájdalmat és izomgörcsöket, különösen hatékony izomterhelés, sérülés vagy krónikus fájdalom esetén,
  • az érintés nyugtató hatással van az idegrendszerre, relaxáló hatása csökkenti a stresszt és szorongást, javítja az alvás minőségét,
  • serkenti az endorfinok (boldogsághormok) termelődését, ami javítja a hangulatot,
  • segíti a nyirokkeringést, ami elősegíti a méreganyagok eltávolítását a szervezetből így támogatva az immunrendszert,
  • javítja a bőr és az izmok rugalmasságát így segítve elő a mobilitást és mozgékonyságot,
  • az egész test feltöltődik és új energiákat kap.

Ne halogasd, előzd meg!