Levendula – az aromaterápia gyöngyszeme

Rómából

A levendula (Lavandula) egy méltán népszerű fűszer- és gyógynövény. Az árvacsalánfélék családjába tartozó növénynemzetség, több mint 30 fajjal. Őshazája Délkelet-Ázsia, ahonnan a rómaiak hozták be Európába.

Levendula virág

Története:

Már az ókorban értékelték a levendula kellemes illatát és tapasztalták sokoldalú hatását. A rómaiak gyakran használták fürdőkben, akkoriban a szépségápolás meghatározó növénye volt. Úgy gondolták, segít megtisztítani a testet és a lelket. A görögök az illatosításon kívül az emésztés javítására, has- és fejfájás kezelésére, különböző bőrbetegségek és sebek gyógyítására alkalmazták. Egyiptomban a levendulát a múmiák balzsamozásához használták.

A növény igényei

Legjobban a száraz, jó vízelvezetésű kavicsos vagy homokos talajon fejlődnek. Szeretik a napsütést, fényigényes növény. A fény befolyásolja a virágképződést és az illóolaj-tartalmat. Fagy- és szárazságtűrő.  A levendula évről évre áttelel. A föld feletti száruk elpusztul, azonban a föld alatt lévő száruk és gyökérzetük ép marad. Megfelelő körülmények között 40-50 évig is elélhetnek.

Európában elsősorban a francia és angol levendulák terjedtek el. Legfőbb termelője ma is Dél-Franciaország, főleg Provence-ban találhatunk gyönyörűséges levendula mezőket. Hazánkban az első levendula ültetvény az 1920-asévekben telepítették a Tihanyi-félszigeten.

Levendula mező

A virágzása nyáron, június elejétől július végéig tart. A virágokat friss felhasználásra és szárításra, a virágzási idő közepén kell levágni. Egyre sikeresebbek az ilyenkor országszerte megrendezett szedd magad akciók, melyek évről évre egyre több látogatót vonzanak.

A virágokat szárral együtt vágják le, majd csokrokat készítenek belőle és fejjel lefelé, árnyékos, szellős helyen kiszárítják.

A levendula megtalálható dísznövényként kertekben, parkokban, felhasználják fűszerként, illetve értékes illóolajat vonnak ki belőle, melyet felhasználnak gyógyászati célokra, illetve krémek, parfümök alkotórészeként. (Próbáljuk ki: ha a kék vagy lila virágokat megdörzsöljük, egész nap illatos lesz a kezünk.)

Manapság pálinka, szörp, fröccs és sör készítés során is felhasználják, de találkozhatunk levendulás lekvár, limonádé, fagyi, csoki és kekszekkel is.

Levendula keksz

Gyógyászati felhasználása

A levendula virágzó hajtásaiból kinyert illóolaj oldja a szélgörcsöket, fertőtleníti a beleket, akadályozza a rothadási és erjedési folyamatokat.

Fogyasztása nyugtat, oldja a feszültséget, erősíti az idegeket, ezért olyan teakeverékek alkotórésze, melyek még nem erős idegnyugtatók, hanem csak pozitív működésre hangolnak át.

A levendulaolaj gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és fertőtlenítő hatású anyagokat tartalmaz.

Alkotó része azoknak az aromaterápiás krémeknek, olajoknak, amelyeket belső szervek gyulladására, illetve masszázs során alkalmazhatnak.

Az aromaterápia gyöngyszeme

Az aromaterápia gyöngyszeme elnevezés onnan származtatható, hogy a belőle készült illóolajnak köszönhető az első aromaterápiával foglalkozó könyv megszületése.

Egy francia vegyész, Dr. René-Maurice Gottefossé 1881-ben éppen egy parfüm létrehozásában kísérletezett, miközben a laboratóriumában tűz ütött ki és megégette a kézfejét.

Reflexszerűen a legközelebbi folyadékot tartalmazó vödörbe nyúlt, amelyben levendula illóolajat tartottak. Azt tapasztalta, hogy fájdalma szinte azonnal enyhült, későbbiekben pedig a bőre a vártnál gyorsabban gyógyult.

Mindez felkeltette Gottefossé érdeklődését, és komolyan elkezdett foglalkozni az illóolajok gyógyászati lehetőségeivel. Az első világháború alatt, katonák sebeinek fertőtlenítésére használta a levendula-, kakukkfű-, citrom-, és szegfűszegolajakat.

1937-ben a gyógyászati tapasztalatait az Aromaterápia című könyvében összegezte. Ez a módszer innen kapta az aromaterápia elnevezést.

Egy nehéz nap után – levendulaolajos aromaterápiás masszázs

Egy nehéz nap után, ha feszültek vagyunk és szeretnénk jól aludni, egy levendulaolajos aromaterápiás masszázs, esetleg levendulás fürdő, vagy kellemesen meleg csésze tea sokat segíthet, sőt néhány csepp levendulaolajat is csepegtethetünk a párnánkra.

Levendula tea

Levendula tea elkészítése

Egy-két evőkanálnyi mennyiséget, két deciliter vízzel leforrázunk, majd lefedve 10-15 percig ázni hagyjuk, ezután leszűrjük.

(Naponta kétszer is ihatunk levendula teát, 2dl-t étkezés után. Emésztési problémák esetében 20 perccel evés előtt.)

 

Érdemes kipróbálni a levendulaolajjal történő aromaterápiás masszázst is.

Levendula Relax aromaterápiás masszázs

Mert,

– nyugtató hatású,

– csökkenti a feszültséget,

– segíti, az izmok ellazulását,

– javítja az általános közérzetet és

– nagyban hozzájárul az éjszakai pihentető alváshoz,

 – enyhíti a fejfájást,

– segít a bőrproblémák és az

– ízületi fájdalmak kezelésében.

A kezelés során a levendula olajának kellemes illata az érzékszerveken keresztül az agyba jutva nyugtató hatást gyakorol testre és lélekre. 

A masszázs után az érzelmi és mentális állapot javul, a test regenerálódik, rugalmassága nő, az izmok feszessége csökken, és az immunrendszer erősödik.

Az illatok és az érintés együttesen segítenek kiszakadni a hétköznapok forgatagából és csak élvezni ezt a pihentető élményt.