A rágás tudománya

Étkezés közben, amint étel kerül a szánkba, ösztönösen elkezdjük rágni, majd lenyeljük. Közben esetleg beszélgetünk, újságot olvasunk, tévét nézünk. Nem is gondolnánk, hogy a rágásnak milyen nagy jelentősége van, sőt, lehetne jobban is csinálni.
A rágás tudománya azt taglalja, hogy a helyes táplálkozásban mekkora szerepe van, mekkora jelentőséggel bír az étel kellőképpen történő megrágása.

Az emésztés már a szájban kezdődik

Az egészséges életmód egyik elengedhetetlen része az egészséges táplálkozás. Az étkezés, a rágás egyszerű tudományával kezdődik. A rágás nem csupán egy mechanikus cselekvés sorozat, hanem egy olyan folyamat, amely alapvető hatással van az emésztésre, az anyagcsere folyamatokra és a tápanyagok felszívódására.

Nő tésztát vacsorázik

Rágáskor, miközben folyamatosan mozgatjuk erős és izmos állkapcsunkat, segítjük fogainkat, hogy feldarabolhassák a táplálékot. Ezáltal megsokszorozódik a felaprított étel felülete, így az enzimek számára könnyebbé válik a gyomrunkba kerülő étel megemésztése.

A szénhidrát emésztése már a szájban elkezdődik. Az alapos rágás nyugtató cukorrá alakítja a gabonaféléket és a többi összetett szénhidrátot. Előkészíti az olajok, a fehérjék és az ásványi anyagok tökéletes felszívódását.

Ha nem rágunk alaposan, azaz kapkodva, nagy falatokban, gyorsan nyeldekeljük az ételt, az emésztőnedvek nem férnek hozzá a táplálékhoz és az energia nem hasznosul megfelelően. Ezáltal rothadás, erjedés folyamatainak beindulásával elnehezülünk, eltompulunk, puffadunk és kellemetlenül fájhat a hasunk.

Házaspár sietve reggelizik

Tudatos rágás

A tudatos rágás egy olyan gyakorlat, amely során figyelmet szentelünk az ételnek, kiiktatjuk a sietséget és a zavaró tényezőket, hogy tudatosan élvezhessük az étkezést. Kapcsoljuk ki a televíziót, a telefont, és ne dolgozzunk a számítógépen sem.

A helyes rágás elsajátításának első lépéseként próbáljuk legalább harmincszor megrágni minden falatot. Sokat segít, ha az egyes falatok között letesszük az evőeszközeinket.

Ha alaposan rágunk, hamarabb lesz teltségérzetünk, így megelőzhetjük a túlevést és a felesleges kilók gyűjtögetését.

A rágás a vastagbél munkáját is megkönnyíti, továbbá serkenti a vékonybél és a hasnyálmirigy működését is.

Néhány tanulmány szerint a lassú, tudatos rágás javítja a memóriafunkciót és a koncentrációt, mivel növeli az agyi véráramlást.

Kézzel eszik egy tálból

Érdemes közben megfigyelnünk az ételek színét, ízét, illatát és textúráját, mert ezek az élmények hozzájárulnak az étkezés öröméhez.

Rágással a stressz ellen

A modern élet gyakran hoz magával olyan stresszhelyzeteket, amelyek hatása testünkön is megmutatkoznak, pl. izomfeszülések formájában. Stressz hatására önkéntelenül összeszorítjuk állkapcsunkat, és ez a feszítő, szorító állapot hosszú távon fájdalmat, gyulladást válthat ki.

Ha evés közben feszültek vagyunk, csak rágjunk, engedjük, hogy a rágás ellazítson. Kutatások kimutatták, hogy a rágás csökkenti a szervezet stressz hormonjának, a kortizol szintjét. Tehát rágjunk csak szorgalmasan, hogy könnyítsük az emésztés folyamatát és elkerüljük az emésztési problémákat, a puffadást.
A rágásról néhány szót a wikipédián is olvashatsz.

Tudtad, hogy masszázzsal is csökkentheted a szervezetedben a stressz hormon, azaz a magas kortizol hormon szintjét?

A rendszeres masszázs amellett, hogy felfrissíti a tested és ellazítja az izmaidat, jótékony hatással van a hangulatodra. Miközben csökkenti a kortizol (stresszhormon) szintjét, felszabadítja a szerotonin és dopamin hormonokat, amelyek a boldogsághoz és örömhöz kapcsolódnak.

A masszázs egy pihentető, relaxáló élmény, amelynek hatásai fizikai és lelki szinten is érvényesülnek.

Levendula Relax arcmasszázs