A mosoly értéke

Univerzális nyelv

Áthidalja a kulturális és nyelvi különbségeket, hatékonyabban „beszél” mint a szavaink. Ha valaki ránk mosolyog, ösztönösen viszonozzuk azt.
Egy belülről jövő őszinte mosoly kizökkent, eltereli a figyelmünket az aktuális problémánkról, és a jelen pillanat örömére irányítja azt. Feldobhatja az egész napunkat, megszépíti az arcunkat, átmelegíti a szívünket. Ezekben rejlik a mosoly igazi értéke.

Gyermekére mosolyog egy anyuka

A mosoly nem csupán egy arckifejezés, ami úgy jön létre, hogy a száj két végéhez legközelebb eső izmainkat mozogatjuk.

A mosolyunk kifelé mutatja az érzelmeinket, de természetesen ránk is rendkívül jó hatással van, kellemes hangulatba hoz bennünket.

Boldogságérzet:

Amikor mosolygunk, agyunk boldogsághormonokat, endorfinokat termel, mely a boldogság érzését keltik, a stressz szintünk csökken, javul a hangulatunk.

Stresszcsökkentés:

A mosolygás segíthet csökkenteni a kortizol (stresszhormon) szintjét, segít ellazulni, oldja a szorongást, a feszültséget. A nevetés kifejezetten hatékony a stresszoldásban.

Immunrendszer erősítés:

A pozitív érzelmek és a boldogság természetes fájdalomcsillapítóként is hatnak, hatékonyan támogatják az immunrendszert.

Társas kapcsolatok erősítése:

Egy mosoly kölcsönös bizalmat, barátságot sugároz, segít kapcsolatokat építeni, pillanatok alatt közelebb hozza az embereket egymáshoz. Az emberek ösztönösen vonzódnak a vidám, mosolygós társaikhoz.

Három lány mosolyogva karolja egymást

Jótékony önbecsapás

Ha jól érezzük magunkat, mosolygunk, de vajon fordítva is igaz? Tudatos mosolygással jobb kedvre deríthetjük magunkat?

Paul Ekman, a Californiai Egyetem pszichológiai professzora, jelentős kutatásokat végzett az arckifejezések és az érzelmi kifejezések területén. Kutatásai során bebizonyította, hogy ha az arcunkra vagy a testünkre vetítjük az egyes érzelmek jeleit, akkor tudatosan is képesek vagyunk érzelmeket és gondolatokat generálni.

Ujjaival húzza mosolyra a száját egy lány

A tudatos mosoly

Még ha kezdetben színlelt is, képes pozitív hatásokat kiváltani, boldogsághormonok (endorfin, dopamin) termelődnek, melyek feldobják a hangulatunkat.

A tudatos mosoly és az ehhez kapcsoló elv, melyet visszacsatolási huroknak neveznek, jól ismert a pszichológiában. Az alapelv arra utal, hogy a testi viselkedésünk és az érzelmi állapotunk kölcsönhatásban vannak egymással.

A tudatos mosoly egy olyan fizikai cselekvés, amit önkéntesen végzünk el akkor, amikor nincs kedvünk mosolyogni. Ez a mosoly visszahat az agyra és az érzelmi állapotra, növelve az öröm érzetét, ugyanakkor az érzelmi állapot visszahat a fizikai cselekvésre. Tehát a mosolygás nem csak az öröm kifejezésére használhatjuk, hanem a hangulatunk javítására is.

Mosolygó szőke nő

 „A mosoly értéke

Semmibe se kerül, de sokat ad.
Gazdagabbá teszi azokat, akik kapják, és mégsem juttatja koldusbotra azokat, akik adják.
Egy pillanatig él csak, de az emléke örökké megmarad.
Senki sem olyan gazdag, hogy meglehetne nélküle, és senki sem olyan szegény, hogy ne lenne gazdagabb tőle.
Boldoggá teszi az otthont, táplálja a jóakaratot az üzleti életben, és a barátság biztos jele.
Nyugalom a megfáradtnak, napfény a csüggedőnek, világosság a szomorkodónak, és a természet legjobb orvossága a bajok ellen.
Mégsem lehet megvenni, elkérni, kölcsönadni vagy ellopni, mert nem áru, csak önként lehet adni.”

(Dale Carnegie: Sikerkalauz)